Scutul romanesc anticriza: gradul redus de dezvoltare

http://www.financiarul.com/articol_13186/scutul-romanesc-anticriza:-gradul-redus-de-dezvoltare.html

17/09/2008   |   Articol vizualizat de 309 ori
Mediul de afaceri autohton nu este ingrijorat de caderea bancilor americane
Sa fii pe ultimul loc are si un avantaj. Dupa falimente rasunatoare in Statele Unite si semne ca nici Europa de Vest nu va fi ocolita de astfel de anunturi, tara noastra pare sa fie ferita de „furia” financiara. Motivul este simplu. Gradul de dezvoltare si sofisticare al pietei financiare romanesti este mult prea redus. Florin Pogonaru, presedinteleAsociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a precizat pentru „Financiarul” ca, in tara noastra, nu se pune problema de falimente ale unor companii puternice. „Lipsa de sofisticare a pietei financiare romanesti joaca in favoarea noastra”, subliniaza Pogonaru.

Si Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca piata bancara romaneasca nu va fi afectata de noile turbulente de pe piata americana. Spre exemplu, „securitizarea” creditelor ipotecare (vanzarea pachetelor de credite ipotecare sub forma unor obligatiuni) nu a trecut de stadiul de proiect, desi practica este raspandita la nivel international. Intrebat daca exista riscul ca valul crizei financiar-bancare sa loveasca si banci din UE, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, ne-a declarat, in cadrul unui interviu ce va fi publicat integral in editia de maine a cotidianului nostru: „Contextul european este destul de dificil din acest punct de vedere, in sensul ca exista riscul declansarii unei crize de sistem si ca nu trebuie ignorat acest aspect de catre guvernele statelor membre. UE are mecanisme de protectie a pietei financiar-bancare comunitare, dar aceste mecanisme functioneaza in primul rand cu aportul tarilor membre si, din punctul meu de vedere, integrarea pietelor financiar-bancare nu reprezinta un factor de vulnerabilitate”.

Romania – economiile dezvoltate, 1-0. Asa ar putea fi caracterizat rezultatul actualei crize financiare mondiale. Asta pentru ca, in timp ce Statele Unite anunta falimente rasunatoare, iar companiile din Europa de Vest nu stau nici ele prea bine, tara noastra are un avantaj incontestabil. Gradul redus de sofisticare a pietelor financiare a inabusit din fasa orice efect semnificativ al crizei financiare internationale. La noi vor ajunge numai unele influente indirecte.

Romania pare sa fie ocolita de efectele crizei internationale. Singura exceptie este piata de capital care inregistreaza noi scaderi. Totusi, oamenii de afaceri, bancherii, asiguratorii si reprezentantii industriei de leasing sustin ca economia romaneasca nu va suferi de efectele negative ale crizei financiare, existand numai riscul aparitiei unor influente indirecte.Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a explicat pentru „Financiarul” ca „lipsa de sofisticare a pietei financiare romanesti joaca in favoarea noastra”. Astfel, actuala criza este, in mod clar, una de lichiditate. Iar unele efecte se vor resimti totusi in Romania, din cauza faptului ca lipsa de lichiditati va determina scumpirea banilor. Insa, nu se poate pune problema aparitiei unor falimente rasunatoare in tara noastra, mai spune presedintele AOAR.

Lipsa „securitizarii”, avantaj pentru banci

La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, considera ca piata bancara romaneasca nu va fi afectata de noile turbulente de pe piata americana. „Dupa cum observati, sunt afectate bancile de investitii, mai putin cele comerciale, care de fapt le cumpara pe primele”, ne-a declarat ieri presedintele ARB. Chiar daca, in opinia sa, bancile romanesti nu vor avea de suferit, acesta avertizeaza ca piata trebuie sa fie totusi pregatita pentru preluarea unor eventuale socuri. Radu Ghetea mai spune ca si gradul scazut de sofisticare al produselor bancare, cum ar fi de exemplu securitizarea creditelor ipotecare, ne-a ferit de o serie de consecinte periculoase. „Uneori, ramanerea in urma este avantajoasa”, afirma acesta. „Piata romaneasca este de un alt nivel. Daca privim in comparatie piata imobiliara americana si cea romaneasca, vedem o diferenta ca de la cer la pamant”, conchide presedintele ARB.

Pe de alta parte, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din BCR, Sorin Mititelu, considera ca noile turbulente din SUA ne pot influenta doar indirect, Romania fiind intr-un fel protejata datorita inexistentei unor fluxuri financiare de mare amplitudine intre piata romaneasca si cele vestice. „Bancile romanesti vor fi afectate doar in mod indirect prin cresterea costului creditului”, spune acesta. „Scaderea increderii investitorilor pe pietele mature se reflecta pana la urma in scumpirea finantarilor. Cu alte cuvinte, banii se scumpesc”, concluzioneaza Sorin Mititelu.

Leasingul si asigurarile, mai rezervate

Cornel Coca Constantinescu, presedinte al Romexterra Leasing, sustine ca piata autohtona de leasing nu va fi influentata negativ de falimentul Lehman. Desi Lehman Brothers detine in Romania o parte din actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact, Coca Constantinescu crede ca turbulentele din sistemul financiar american sunt prea indepartate pentru a afecta Romania. In schimb, in opinia presedintelui Romexterra Leasing, tara noastra ar putea fi afectata in mod direct de eventualele crize de pe pietele europene.

Iar Cristina Rusuleanu, directorul general al Euler Hermes Kreditversicherungs-AG, sucursala Bucuresti, sustine ca inca este prea devreme sa spunem care vor fi efectele. „Valoarea companiilor listate la bursa a scazut, ceea ce va influenta si valoarea si fluxul tranzactiilor comerciale. Cu cat gradul de indatorare al companiilor este mai mare, cu atat creste riscul de neplata a datoriilor si riscul de insolventa. Majoritatea cazurilor noastre de dauna se datoreaza insolventei”, incheie Cristina Rusuleanu.

Cursul urca la 3,6494 lei/euro

Banca Nationala a anuntat, ieri, o rata de schimb de 3,6494 lei/euro, cu 2,8 bani mai mult decat in ziua precedenta. Mai mult, cursul a ajuns la cel mai inalt nivel pentru ultimele trei luni. Motivul tine de lipsa valutei din piata valutara interbancara. Astfel, la jumatatea sedintei, cursul trecuse chiar si de 3,65 lei/euro. In plus, moneda nationala ar putea continua sa se deprecieze in perioada urmatoare. Analistii Danske Bank, cea mai mare institutie de credit din Danemarca, grupul actionand si in piata financiara romaneasca, estimeaza ca, in urmatoarele trei luni, rata de schimb ar putea urca la 3,7 lei/euro.

Lasă un comentariu